Zaštita okoliša kroz proizvodnju cementa

04.06.2015

U okviru manifestacije Dan otvorenih vrata, 4. Juna 2015. godine, u Fabrici cementa Lukavac održana su predavanja na temu „Uloga cementne industrije u zaštiti okoliša“ i „Upravljanje otpadom“, čime je istovremeno obilježen i 5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša.

Veliki odaziv gostiju - predstavnika Federalne i Kantonalne Vlade, Općine Lukavac, kao i predstavnika privrednih subjekata Tuzlanskog kantona - potvrdio je aktuelnost prezentovanih tema i sve veći značaj upotrebe alternativnih goriva sa aspekta zaštite okoliša, kao i njene opravdanosti na lokalnom, državnom i nivou korisnika.

Skup je otvoren prezentacijom Federalnog ministarstva okoliša i turizma na temu problematike upravljanja otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon toga, gostima su predstavljene vrste i način korištenja alternativnih goriva u Fabrici cementa Lukavac. Predstavnici C.I.O.S. grupe primjerom iz prakse su prezentirali vlastitu proizvodnju SRFa i RDFa, odnosno proces pretvaranja otpada u energiju.

Izlaganja i diskusija su zaključene konstatacijom, da je glavni cilj zajedničke strategije poboljšanje BiH legislative po pitanju upravljanja otpadom i stvaranje ambijenta, koji će u BiH omogućiti korištenje otpada kao sirovine ili energenta, a samim time i obnavljanje resursa, smanjenje štetnih utjecaja otpada na okoliš i smanjenje količine otpada.